Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η πηγή των κρίσεων

Πηγή: Καθημερινή, 26/4/2012

Ο Γκάιτνερ επισήμανε ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.

«Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης [οικονομικού] κινδύνου, ελπίδας» για κέρδος, επισήμανε ο Γκάιτνερ, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της πολιτείας της Νέας Υόρκης και έχει καλέσει επανειλημμένα την ΕΕ να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορείς να εξαλείψεις την βλακεία και την ανάληψη κινδύνου και την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά και για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου