Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ψυχολογία - Άμυνες

Από το βιβλίο των LaPlanche - Pontalis "Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης"


Άμυνες – Ψυχολογία

Ενδοβολή: το υποκείμενο μεταφέρει απέξω προς τα μέσα, με φαντασιωτικό τρόπο, αντικείμενα και σύμφυτες ιδιότητές τους / ο νευρωσικός αναζητά λύση εισάγοντας στο εγώ του όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού κόσμου / Ferenczi: κάτι σαν «πάθος για μεταβίβαση» που οδηγεί το νευρωσικό στην άμβλυνση της έντασης των ελεύθερα κυκλοφορούντων συναισθημάτων με τη διεύρυνση του κύκλου των ενδιαφερόντων του.

Freud: ενδοβολή όλων των στοιχείων που αποτελούν πηγή ηδονής και προβολή των στοιχείων που προκαλούν δυσαρέσκεια. Το σωματικό όριο αποτελεί πρότυπο κάθε διαχωρισμού ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο.

Ενδοτικότητα: μια σωματική ασθένεια μπορεί να χρησιμεύσει ως πόλος έλξης για την έκφραση της ασυνείδητης ψυχικής σύγκρουσης.

Παθητικότητα: το υποκείμενο επιθυμεί να το κακομεταχειριστούν.

Επένδυση: θεμελιώδης διάκριση ανάμεσα στις «αναπαραστάσεις» και το ποσό συναισθήματος από το οποίο αυτές επενδύονται. Ένα σπουδαίο γεγονός μπορεί να αναφέρεται με αδιαφορία, ενώ ο δυσάρεστος ή ανυπόφορος χαρακτήρας μιας εμπειρίας αποδίδεται σε κάποιο ανώδυνο γεγονός κι όχι σ’ αυτό που αρχικά προκάλεσε τη δυσαρέσκεια // Αποκαθιστώντας τη σύνδεση των αναπαραστάσεων, αποκαθίσταται η σχέση μεταξύ του τραύματος και του συναισθήματος εννοώντας την εκφόρτωση.

Ο όρος δηλώνει το γεγονός της επένδυσης ενός νευρώνα (ή συστήματος νευρώνων) τη φόρτισή του με ενέργεια και την ποσότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου